Jobb

Simo Mediestudiers rapport ”Där bor journalisterna” dominerar branschmedierna i dag. Journalism++ Stockholm ligger bakom analys och webbpresentation. Så här gjorde vi. Det är snart tio år sedan undersökningen ”Här bor journalisterna” av Kerstin Ekberg gavs ut, men rapporten ger fortfarande eko i debatten. Bland annat inför valet gjorde Janne Josefsson Södermalms-journalisten till en snackis med referens till den här undersökning. I våras tog Lars Truedsson kontakt med oss för göra en uppföljning på den här rapporten. I det här inlägget ska vi berätta lite mer om hur vi gjorde och lyfta fram några metodmässigt intressanta detaljer.

300 webbrapporter är fler än en pdf-rapport Det här får inte bli ännu en pdf-rapport. Det var en av våra viktigaste utgångspunkter. Rapporten bygger på ett datamaterial över antalet medelammar i Journalistförbundet i varje postnummerområde. Med ett så här intressant underlag vill man kunna presentera med än bara makroanalyser. I stället byggde vi

en webbpresentation där varje enskild kommun får en egen ”minirapport”. Där bor journalisterna i Stockholm. Där bor journalisterna i Göteborg. Där bor journalisterna i Skellefteå. Och så vidare. Rapporten går också att bryta ner på stadsdelsnivå i Stockholm. Här bor till exempel journalisterna på Södermalm.

Från postnummer till valdistrikt, stadsdelar och kommuner En annan utgångspunkt när vi började planera undersökningen var att inte bara visa på 

var journalisterna bor rent geografiskt, utan också i vilken socioekonomisk kontext. Men projektet gjordes med en begränsad budget och att köpa ut statistik om befolkningssammansättning och socioekonomi på postnummernivå kostar en smärre förmögenhet. På valdistrikts- och stadsdelsnivå finns däremot öppen statistik. Problemet är att gränserna ofta överlappar. Ett postnummerområde kan ligga i flera valdistrikt och vice versa. För att komma runt det här gjorde vi antagandet att journalisterna bor jämnt fördelade i varje postnummerområde, och använde QGIS för att mappa postnummerområden till valdistrikt. I exemplet nedan består valdistrikt X till en tredjedel av (ungefär) halva av postnummer A, till en tredjedel av halva postnummer B och till en tredjedel av halva postnummer C. Valdistriktsexempel Om det då bor en journalist i postnummer A, och 10 i postnummer B, så antar vi att det bor 5,5 journalister i valdistrikt X. Det här låter oss sedan samköra med röstningsbeteende, valdeltagande och andel utländska medborgare. Måttet blir naturligtvis inte exakt och i glesbygden fungerar det inte speciellt väl, men i tätbefolkade områden (där de allra flesta journalister bor) ger det oss ett mått som är tillräckligt bra för att ge en hyfsad helhetsbild.

Mobilvänliga statiska kartor i stället för Google Maps

2080 Google Maps (och andra slippy maps) är bra till mycket, men inte till allt. Kommun– och stadsdelskartorna i vår presentation har ett jobb att göra: De ska visa hur koncentrerade journalisterna är till sina kommuners centralorter, och till vissa stadsdelar i Stockholm. Det gör vi bäst med en statisk karta, som är utskuren för att visa just det. Statiska kartor ger också några bonuseffekter. Vi kan till exempel skicka olika kartor till olika besökare, beroende på deras skärmupplösning: Högupplösta kartor till retinaskärmar, och lågupplösta till mobilsurfare med krasslig uppkoppling. Och vi kan justera inte bara upplösningen, utan också detaljrikedomen, för att ge varje besökare en så läsbar karta som möjligt. De statiska kartorna blev på köpet bra delningsbilder, i Facebook-optimerat format (1200 x 630 pixlar). Och så slipper vi kämpa med att få kartorna att fungera på små mobilskärmar, utan att besökarna fastnar i den berömda skrollfällan. Kartorna är genererade med Mapnik, på kartadata från Open Streetmap, och med ett tema som vi baserat på Toner-kartan från Stamen. Att generera de 2 128 kartorna (290 kommuner och 14 stadsdelar, i sju olika storlekar) tar på en medelmåttig dator 10 – 20 minuter.

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Den ritande roboten | Journalism++ Stockholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *