Menu

Den ritande roboten

Robothajpen i Mediesverige handlar framför allt om att enligt mer eller mindre avancerad metod generera text. Men den kanske allra lägst hängande frukten har hamnat i skymundan: Robotskapad grafik.

En definition först: Med robotskapad grafik menar jag inte webbappar där grafiken förändras med underliggandedata, och inte heller interaktiva utforskningsvisualiseringar, utan enkla, statiska bilder som illustrerar en vinkel.

Skärmavbild 2015-07-01 kl. 10.38.08

De enstaka exempel som finns är ganska tafatta: LA Times Quakebots Bing-kartor, eller StatSheets matchstatistik från amerikansk basket, till exempel. Men verktygen för att göra något bättre själv har du redan tillgång till!

Skärmavbild 2015-07-01 kl. 10.38.37

Positionskartor

Positionskartorna, breaking news-situationernas mest hat-älskade nödlösningar, må vara överanvända som toppbilder, men de fyller ofta en funktion som andrabild i en artikel, och de är för det mesta bättre än ingen bild alls.

I dag kan vem som helst sätta upp en egen kartamaskin, helt gratis. Det finns strängt taget ingen anledning att använda Google eller Bing för positionskartor. Och med en egen kartmaskin är det ett naturligt steg att autogenerera kartor baserat på ortnamn i till exempel inkommande TT-telegram. Då kan du ha färdiga positionskartor, på rätt språk, och med din egen sajts stilmallar, att välja på för varje telegram du publicerar.

Diagram

Autogenererade diagram fungerar, precis som texter, bäst inom en mycket avgränsad domän. Men varje gång vi gör en utforskningsgrafik, till exempel riksdagsvalens resultatappar, skulle vi också kunna generera statiska artikelstumpar med relevanta grafer, för exempelvis landets alla kommnuer. Kanske gör ni till och med det redan, som delningsbilder för sociala medier? Annars finns det färdiga tjänster som låter dig skapa statiska bilder från dynamiskt innehåll, exempelvis High charts.

Genrebilder (om några år)

I flera år har det funnits plugins till Wordpress (och säkert till andra CMS) som automatiskt letar efter genrebilder eller videor med koppling till ditt blogginlägg på nätet. De har väl fungerat... så där. Men kolla den här bloggposten från Google, för att få en aning om vart utvecklingen är på väg!

Alla inlägg i bloggserien om robotjournalistik
  1. Nio exempel på robotjournalistik
  2. Så här kunde ett CMS för enkla robottexter se ut
  3. Därför behöver vi fler robotjournalister
  4. Den ritande roboten
  5. Så anställer ni er första robotjournalist

01 jul 2015

Leo Wallentin