Labb

Vi hade vår årliga nätverksträff med kollegorna på Journalism++ i Berlin, Paris och Porto förra veckan. Och naturligtvis ägnade vi nästan hela tiden åt att bygga vi chattbotar. För vem gillar inte robotar?

Chattbottar är konceptuellt intressanta att utforska: Möjligheten att ställa följdfrågor öppnar till exempel för smarta enkäter och guider; Det går att tänka sig second screen-chatbottar, och mycket mer. Och även i sitt allra enklaste utförande kan de vara användbara, som den norska @partipisken, som twittrar när en stortingsledamot bryter mot partilinjen.

Vår första chattbot blev en researchhjälpreda, som bor i din Slackkanal, och tar reda på vem som står bakom en webbdomän.

general Journalism Slack

Till finesserna hör att den försöker guida dig till hur du kommer vidare, när det inte finns bra whois-information att tillgå (tänk domäner registrerade av privatpersoner i Sverige). I sådana fall får du en länk till en webbsida där du kan söka vidare, ett telefonnummer att ringa, eller något liknande. Och i värsta fall åtminstone en förklaring.

bot playground Journalism Slack_2

Botten försöker sålla ut den mest relevanta informationen ur whois-datan, och gör ett hyggligt jobb, med tanke på att det saknas standard för hur whois-data ska presenteras. Du kan alltid be att också få se rådatan, förstås.

bot playground Journalism Slack_1

Den försöker också identifiera anonymiseringstjänster, och förklara vad som pågår om en domän verkar vara registrerad via ombud.

bot playground Journalism Slack

Ännu så länge kollar botten IP-numret på servern domänen pekar på, och whois-information från bästa källa för respektive toppdomän (den jobbar med en hårdkodad lista över toppdomäner och Whoistjänster, eftersom delegeringen av domänregistreringen ser olika ut för olika toppdomäner och RIR:er). Man kan förstås tänka sig andra användbara kollar att göra; Att t.ex. leta efter andra subdomäner på samma domän eller liknande. Om du vill testa den i din Slackkanal, eller har förslag på vad mer den borde leta efter, så säg till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *