Nyheter

Tusen nyheter innan årsskiftet. Det är målet för nyhetstjänsten ”Marple” som med algoritmhjälp ska hitta nyheter i statistik.

Journalism++ Stockholm har tillsammans med doktoranden Måns Magnusson börjat utveckla Marple, en nyhetsrobot som söker efter journalistiskt intressanta ingångar i statistik och öppen data. Syftet är att hjälpa framför allt lokalredaktioner dra nytta av den snabbt växande tillgången till data.

”Öppen data har hittills varit en kraftigt underutnyttjad resurs inom journalistiken”, säger Jens Finnäs från Journalism++ Stockholm.

Projektet är ett av fyra i Sverige som får innovationsstöd från Googles Digital News Initiative.

”Det är oerhört spännande att få chansen att utveckla konceptet vidare. Jag känner inte till någon motsvarighet varken i Sverige eller internationellt.”

 

Under det senaste halvåret har Marple analyserat månadsstatistik över anmälda brott från Brottsförebyggande rådet och bland annat hittat en våg av cykelstölder i Göteborg och rekordmånga narkotikaanmälningar i Sollefteå. På sikt är målet är att bredda tjänsten till många fler områden.

”Det som framför allt känns spännande är att vi med den här metoden lyckas sätta ljus på lokala statistiska avvikelser, som annars sällan får uppmärksamhet. Vi ser det här som en möjlighet att stärka den pressade lokaljournalistisken”, säger Jens Finnäs.

Bakom tjänsten finns spetskunnande inom å ena sidan datadriven journalistik, och å andra sidan statistik och maskininlärning.

”Den finns mycket statistisk forskning om att identifiera avvikelser, men ännu har ingen på allvar börjat använda detta inom journalistiken, vilket gör det här till ett banbrytande projekt.”, säger Måns Magnusson.

 

År 2015 var något av ett genombrottsår för robotjournalistik i Sverige med Mittmedia som började publicera automatiskt skriva väderprognoser och sportreferat.

Marple kan ses som en del av samma utveckling, men här är syftet att automatisera nyhetsjakten och grävandet, snarare än artikelskrivandet.

”Vi tror inte att robotar kommer att ersätta journalister. Däremot är vi övertygade om att automatisering kan göra den journalistiska processen smartare och mer effektiv. Vi hoppas kunna hitta nyheter som redaktionerna aldrig hade fått upp ögonen för annars”, säger Jens Finnäs.

 

Journalism++ Stockholm har redan börjat testa plattformen på redaktioner inom Mittmedia och Östgöta Media och hoppas att till hösten kunna ge alla redaktioner tillgång till verktyget.

Under helgens Grävseminarium i Göteborg har du möjlighet att träffa Jens Finnäs och Leo Wallentin från Journalism++, och se Marple i aktion.

 

Om Journalism++ Stockholm

Journalism++ Stockholm är en frilansbyrå inriktad på datadriven journalistik. Företaget har sedan 2013 hjälpt bland annat Aftonbladet, Expressen, Sveriges Radio och Svenska Dagbladet jobba med data.

Måns Magnusson är doktorand i statistik vid Linköpings universitet och forskar inom probabilistisk maskininlärning för stora textmängder.  

Det är samma team som låg bakom den populära sajten Botten Ada, som inför riksdagsvalet 2014 gav sig på att predicera valresultatet med hjälp av bayesiansk statistik.
Frågor? Kontakta Jens Finnäs för mer information (jens.finnas@gmail.com / @jensfinnas / +46 76 901 7438).

Besök Marples sajt.

Skärmavbild 2016-04-06 kl. 10.29.32

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *