Nyheter

Journo-coder, hacker journalist eller enhörning. Den mytomspunna programmerande journalisten går under flera namn. I höst har du chansen att också bli en.

Källa: Giphy

Expressen och Researchgruppens stora Avpixlat-avslöjande, Dagens Nyheters prisade skolgranskningar av Kristoffer Örstadius. Det här är två exempel på journalistik som inte hade varit möjlig utan programmering. Att kunna programmera blir en allt viktigare kunskap för den som vill granska makten. Därför ordnar vi nu Sveriges första utbildningsprogram i programmering specifikt riktat till journalister.

Målet med utbildningsprogrammet är att du som deltagare ska lära sig skriva din första scraper, det vill säga ett program som systematiskt samlar in data från webbsidor. Det kan handla om alla sålda objekt på Hemnet, alla viner på Systembolaget eller alla polisens pressmeddelanden. På köpet får du lära dig grunderna i Python och se hur man kan ha nytta av att programmering som journalist.

Fokus ligger på konkret journalistisk tillämpning med mycket personlig feedback. Utbildningsprogrammet består av fyra halvdagskurser med föreläsningar och övningar, en avslutande genomgång av kursens övningsuppgift och personlig handledning mellan kurstillfällena.

Utbildningen ordnas av Journalism++ Stockholm och Stakston Digital Academy och leds av Jens Finnäs och Leo Wallentin, två prisbelönta datajournalister, som bland annat samlat in samtliga svenska kommunstyrelseprotokoll med samma teknik som kommer att introduceras under programmet.

Utbildningen riktar sig till dator- och dataintresserade journalister. Du behöver inte ha någon tidigare programmeringserfarenhet.

Avgift: 29 500 kr, plus moms.

Plats: Stakston Digital Academy, Stockholm.

Anmälningar: Till stockholm@jplusplus.org senast den 4 september.

Kontakt: Jens Finnäs (jens@jplusplus.org, 076 901 7438), Leo Wallentin (leo@jplusplus.org, 073 593 3543)

Dag 1, 21 september

Programmeringens grunder. Versionshantering. Vi skriver vårt första Python-program!

Dag 2, 28 september

Vi skriver vårt första skrejping-skript.

Dag 3, 5 oktober

Vårt skript blir en självgående robot.

Dag 4, 12 oktober

Vår robot klarar av att ge sig på en hel sajt.

Avslutning, 19 oktober

Vi går igenom kursuppgiften och blickar framåt. Vad är nästa steg? Hur går man vidare?

Övrigt

Anmälan är bindande. Vid eventuell avbokning efter den 4 september erläggs hela kursavgiften.

Antalet platser är begränsat. Först till kvarn gäller. För att utbildningen ska bli av krävs minst sex deltagare.

Ett Svar till “Ny utbildning: Programmering för journalister”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *