Texter, Utbildning

Visst kan journalister lära sig programmera. I måndags utexaminerade vi åtta färska enhörningar.

Sedan början av september har en grupp på åtta journalister träffats varje måndag för att knacka kod och steg för steg lära sig hur man som journalist kan ha nytta av programmering.

Deltagarna har bland annat jagat bluffbudare på auktionssajter, fejkuniversitet på Linkedin och försvunna husdjur på Blocket.

“Datajournalistik är det nya svarta inom journalistiken. Allra svartast är Python”, säger Joachim Kerpner från Aftonbladet, som var en av deltagarna.

Slutuppgiften gick ut på att skriva ett program som går igenom en sajt och hämtar data. På vägen har deltagarna också fått pröva på att göra robotskriva, kommunvinklade notiser.

Skärmavbild 2015-10-22 kl. 08.24.31

Så här utvärderar deltagarna själva kursen:

“Generellt är programmering en kompetens som journalister måste ha – Excel-kunskap är i någon mån samma sak – hur kan jag få ett program att göra journalistisk bearbetning som jag inte orkar/hinner göra manuellt – Python är bara mer kraftfullt”, säger Fredrik Laurin, grävchef på Ekot och tillägger:

“Att programmera är lite som att cykla – otroligt svårt innan man fattat grejen – och supersimpelt när man fått upp balansen och farten.”

”Vettiga uppgifter, bra lärare och stort stöd under kursens gång. Jag lärde mig massor. Bra med en utbildning som för ovanlighetens skull fokuserar på journalistisk input, och inte output”, säger Martin Jönsson, också från Ekot.

“Otroligt viktig kunskap för att kunna vara med och göra framtidens journalistik. Väldigt roligt också”, säger Nina Svanberg, reporter på KIT.

Skärmavbild 2015-10-22 kl. 08.28.07

Kursen är den första i sitt slag i Sverige och en del av en internationell trend där kodkunnande blir allt viktigare inom journalistiken. Den stora grävkonferensen GIJC15 i Lillehammer var till exempel späckad med data- och programmeringssessioner.

Vill du också lära dig programmera? Vi kommer att ordna “Programmering för journalister” igen i april i vår. Mer info inom kort.

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Lär dig programmera Python i vår | Journalism++ Stockholm
  2.  Programmering för journalister tillbaka i januari | Journalism++ Stockholm

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *