En stor del av vårt jobb går ut på att lära andra jobba bättre med data. Här är exempel på kurser, workshops och föreläsningar vi hållit. Mejla stockholm@jplusplus.org för mer information.

Sagt i kursutvärderingar:

”Lite aha-upplevelse och en ögonöppnare för vilka stor möjligheter som finns.”

”Otroligt välinvesterad tid. Nu slipper jag räkna med papper och penna.”.

Utbildningar

Programmering för journalister

Vi lär dig grunderna i Pyhton-programmering på ett pragmatiskt sätt fokuserat på praktisk nytta. Vi bygger enkla skript, som gör ditt jobb som researcher eller reporter enklare.

Stora skrejpingjobb och datatvätt går mångfalt snabbare när du låter datorn göra jobbet åt dig. Med grundläggande programmeringskunskaper kan du gå vidare där standardverktygen inte längre räcker till.

Nästa kursomgång startar våren 2018. Den här kursen ordnades även hösten 2017, våren 2017, våren 2016 och hösten 2015.

Dagskurser och workshops

Bli bättre på att jobba med data på bara en dag.

Hitta nyheten i Excelarket

Vi går igenom de funktioner som man som journalist har störst nytta av i Excel. Allt från sortering och filtrering till analys med hjälp av pivottabeller.

Vi fokuserar på hur man som journalist kan närma sig ett datamaterial. Hur “intervjuar” man ett kalkylblad? Hur hittar man nyheten?

Målet är att deltagarna efter kursen ska känna sig trygga med börja arbetsdagen med ett Excelark på sitt skrivbord.

 

Hitta den STORA nyheten i Excelarket

För researchers som redan kan använda pivottabeller och lookup-funktioner, men inte riktigt hittat tillämpningarna. En halvdags workshop där deltagarna får öva på att samköra och analysera datamängder.

Målet är att deltagarna ska vara bekväma med att jobba med flera datamängder sida vid sida.

 

Berätta med grafik: ABC i datavisualisering

Vi introducerar verktyg som Datawrapper, Infogram och Tableau för att visualisera data för webben. Vi diskuterar betydelsen av berättande och visar hur man med enkla medel kan söka viralitet i sociala medier med vanliga stapel- och linjediagram.

Målet är att deltagarna lär sig använda de viktigaste webbaserade verktygen för att visualisera data och framför allt lär sig tänka berättande.

Kursupplägget riktar sig till journalister, kommunikatörer och utredare, som vill bli bättre på att kommunicera data.

 

Kom i gång med screenscraping

Med våra erfarenheter från mastodontprojektet Protokollen går vi igenom grunderna i screenscraping, det vill säga automatiserad insamling av data från webbsidor. Deltagarna lär sig hur man skriver xpaths och får en introduktion till verktyg som Chrome Scraper och Import.io. Om deltagarna har grundläggande programmeringskunskaper tittar vi även på scraping i Python.

Kursupplägget lämpar sig inte bara för journalister, utan också andra informationsarbetare.

 

Avancerad webbresearch

Vem står bakom sajten? Vem har skickat mejlet? Vem har tagit fotot? Vem står bakom Facebookgruppen?

Vi går igenom en rad verktyg för research och källkritik, som varje reporter borde känna till och ha provat på. Deltagarna får veta vad en RIR är, vilken metadata som finns i filer, vad som kan avslöja upphovsmannen till en Facebook-grupp, och så vidare.

 

Föreläsningar

När ni söker någon som kan inspirera över en lunch eller på ett seminarium.

Så anställer ni er första robotjournalist

Bort med rädslan! Robotjournalister kommer inte ta era jobb, utan låta er göra bättre innehåll. Vi diskuterar hur och varför redaktioner bör bli bättre på att automatisera genom att titta på konkreta tillämpningar.

 

Börja bygga databas redan i eftermiddag

ABC i struktuering av data. Vi visar, hands on, hur ni med hjälp av bara ett Google Spreadsheet kan börja bygga databaser, skapa mervärde ur återkommande rapportering och på sikt bygga killer-tjänster för webben.

 

Webben bortom bara text och bild

Vi visar inspirerande exempel på nya format för journalistik på webben som både berättar historier och drar trafik och demonstrerar enkla verktyg som ni kan börja tillämpa redan i dag för att göra er webb till mer än bara text och bild.

 

Hemligheten bakom bra datavisualisering

Data kan vara ett otroligt kraftfullt kommunikationsverktyg. Se bara på Hans Rosling. Men hur gör man? Så här ska du tänka nästa gång du gör stapeldiagram.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *